Küresel ve yurtiçi veri takvimi oldukça yoğun.
Küresel ve yurtiçi veri takvimi oldukça yoğun.
Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaya bağlı belirsizlikler yüksek kalmayı sürdürmekte. Sürece dair olası haber akışları piyasalardaki oynaklığı artırma potansiyeli taşımaya devam etmekte.
Yurtiçinde hafta yoğun bir veri akışı ile başladı. Cari denge Ekim ayında, üst üste 2.defa olmak üzere, 0,2 milyar dolar cari fazla verdi. Böylece, 10A23 döneminde birikimli cari açık 40,7 milyar dolara ulaşırken, 12 aylık yıllıklandırılmış cari açık 50,7 milya dolar oldu (2022: -49,1 milyar dolar). Sanayi Üretimi, Ekim’de aylık bazda %0,4 dararlırken, yıllık bazda %1,1 yükseldi. İşsizlik oranı Ekim’de 0,5 puan düşüşle 8,5’e; atıl iş gücü oranı da 0,5 puan düşüşle %21,3’e geriledi. Hafta başında Hazine’nin gerçekleştireceği ihraçlara ek olarak, Salı günü Dış Ticaret Endeksleri; Çarşamba günü Perakende Satışlar; Perşembe günü Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı Bütçe Dengesi, Aralık ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi ve Moody’s not güncellemesi de haftalık yurtiçi ekonomi takviminde yer alan diğer başlıklar olarak sıralanabilir. Yılsonu, 12 ay ve 24 ay ileriye dönük enflasyon beklentileri son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde sırasıyla 0,8 puan düşüşle %67,2’ye, 1,3 puan düşüşle %43’9a ve 0,7 puan düşüşle %25,1’e gerilemişti. Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam edip etmeyeceği TCMB’nin politika adımları açısından kritik öneme sahip. Moody’s, S&P ve Fitch, Türkiye’yi sırasıyla B3 (Durağan), B (Pozitif) ve B (Durağan) notlarıyla derecelendirmekte. Moody’s tarafından not görünümünün Durağandan Pozitife revize edileceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, TCMB Başkanı Erkan’ın Pazartesi günü DEİK ve Çarşamba günü TİM toplantılarına katılacağını; 14- 15 Aralık tarihlerinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte İspanya’da yatırımcılarla toplantılara katılacağını not edelim. Son olarak, Pazartesi günü 2024 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için ilk toplantının gerçekleştirileceğini de not edelim. Beklentiler %45-50 civarında bir artış yapılabileceği yönünde. Asgari ücret komisyonu teamülen 4 toplantı sonunda karara varmakta olduğundan, yeni asgari ücret seviyesinin ay sonuna doğru netleşmesi beklenmekte.
Küresel tarafta Salı günü ABD TÜFE; Çarşamba günü Fed faiz kararı; Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararları izlenecek. ABD’de TÜFE’nin aylık bazda değişim göstermeyerek yıllık bazda %3,1 olarak açıklanması beklenmekte. Fed, ECB ve BoE’nin faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak, 3 merkez bankasının da gelecek yıl izleyeceği adımlara ilişkin vereceği mesajlar piyasalar açısından kritik önem arz etmekte. Yakın dönemde piyasa fiyatlamaları, merkez bankalarının gelecek yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceğini işaret etmeye başlamıştı. Merkez bankası başkanlarının faiz indirim beklentilerini azaltacak/öteleyecek yönde mesajlar vermeleri kısa vadeli küresel risk iştahını bir miktar olumsuz etkileyebilir.