Korona virüs sonrası iş hayatından beklentiler ve muhtemel senaryolar
BESİAD geleneksel perşembe toplantılarına online olarak devam ediyor. Perşembe toplantılarının bir yenisinde Prof. Dr. Ozan BAHAR’ı konuk etti. Hem iş dünyası, hem Bodrum, hem de Türkiye üzerine
Öncelikle bu süreci bir vatandaş, bir insan olarak değerlendiren Prof. Dr. insanların ne kadar değerli nimetlere sahip olduğunu gördüğünü, hayattaki basit rutinlerini yapabilmenin kıymetini ve değerini anlamalarını sağladığına değindi.
İş dünyası ve turizm konularında önemli noktalara değinirken, her krizin kendi fırsatını içinde barındırdığını, iyi yapılan planlar sayesinde krizlerde büyümenin mümkün olduğundan bahsetti.
Turizm için 3D deniz,güneş,kuma odaklanmış belli ülkelere kendimizi hapsetmiş en ufak bir esintide gardımız hemen düştüğü ifadesinde bulunurken, Covit ile konuşulan en önemli noktayı “ online değilsen, offline olursun” sözleri ile belirtti.
Ayrıca, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin fiyatlarının ithal ettiği ürünlerin fiyatlarına olan oranlarından bahsederken. Turizmin görünmez bir ihraç kalemi olduğuna da değindi.
Krizlerden en güçlü, en iyi olanın değil şirket olarak en çevik, en hızlı ve en esnek şekilde uyum sağlayanların bu sürecin sonunda ayakta kalacağını belirtti.
Dünyada ki ve Türkiye’de ki eğitim sistemlerine de değinen Ozan BAHAR başarı için değişim dışında hiçbir şeyin kalıcı olmadığını ve şu süreçteki en iyi yatırımın teknolojiye yapılacak yatırım olduğunu ifade etti.
Kriz dönemlerinde dünyada ki en iyi şirketlerin nasıl hareket ettikleri ve nasıl yatırımlar yaptıkları konularına da değinilirken, her fırsatta dijitalleşmenin önemine değinirken, bu süreçte ki toparlanma süreleri ve şekillerini de açıkladı.
Yeni normalleşme döneminde mevzuatın değişeceğini ve buna hazır olanların, kendini buna göre hazırlayan, tasarlayan ve ön görenlerin bu süreçten karlı çıkacağını bununda müşterilerimize değer yaratarak, onların problemlerine, ihtiyaçlarına piyasada ki diğer şirketlerden diğer ürün ve hizmetlerden daha iyi çözümler sunmakta yattığından, müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit edenlerin bu süreçte ayakta kalacağını vurguladı. Ayrıca, iş modellerinin değişeceğini sosyal mesafe, dijitalleşme ve evden çalışma kültürünün yaratılması gerektiğini söyledi.
Son olarak da yapılan araştırmalara dayanarak yavaş toparlanacak ve hızlı toparlanacak sektör bilgilerini de verdi.
Toplantı soru cevapların ardından sona erdi. Toplantının tüm detayları ve tamamına ulaşmak için aşağıdaki canlı yayın linkine tıklayabilirsiniz.