20.09.2024 - Bodrum Besiad - Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği
Bodrum Besiad – Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği

Jeopolitik belirsizliklerin gölgesinde TCMB ve ECB kararları izlenecek.

Jeopolitik belirsizliklerin gölgesinde TCMB ve ECB kararları izlenecek.

Jeopolitik belirsizliklerin gölgesinde TCMB ve ECB kararları izlenecek.

Hamas ve İsrail arasındaki sıcak çatışma durumu sürüyor. Haftasonuna doğru İsrail’in kara harekâtı başlatma ihtimali piyasalardaki stresi artırsa da, son haber akışları Hamas’ın rehineleri serbest bırakması için diplomatik temasların arttığını işaret etmekte. Bu durumun olası bir kara harekâtını geciktirebileceği değerlendirmeleri yapılmakta. Dolayısıyla, risk iştahının bir miktar artması beklenebilir. Bu sabah itibariyle altın ve petrol
fiyatlarındaki gerileme de bu durumu teyit eder nitelikte. Ancak, belirsizliklerin (Söz konusu sürecin ne kadar süreceği, ne kadar derinleşeceği ve bir yayılma/sıçrama gösterip göstermeyeceği gibi) hâlen son derece yüksek kalmayı sürdürdüğünü ve olası haber akışlarının piyasalardaki oynaklığı artırabileceğini de hatırlatalım.

Yurtiçinde Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı haftanın en önemli gündem başlığı konumunda. TCMB’nin faiz artışlarına 500bp ile devam edeğini tahmin ediyoruz. Eğer beklentimizle uyumlu bir artış gerçekleşirse, politika faizi (1 hafta vadeli repo ihale faizi: %30,00) artış döngüsünün başlamasından bu yana toplam 2650bp yükselişle %35 seviyesine ulaşmış olacak. TL varlıkların mevcut negatif reel getirisinin yanısıra, enflasyon görünümü ve beklentilerinde devam eden bozulma tahminimizin ana belirleyicileri konumunda. Hatırlatmak gerekirse, TCMB’nin 2024 yılsonu enflasyon tahmini (ara hedefi) %33 seviyesindeyken, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketindeki 12 ay sonrasına yönelik beklenti %45 civarında. Dolayısıyla, politika faizindeki artışların en azından TCMB’nin 2024 yılsonu tahmini ve/veya piyasanın 12 ay sonrasına yönelik beklentisine ulaşana kadar sürmesini beklemekteyiz. Hazine’nin hafta başındaki ihraçlarına ek olarak; Pazartesi günü Ekim ayı Tüketici Güven Endeksi; Çarşamba günü Ekim ayı İmalat Sanayi Kapaste Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi; Perşembe günü Haftalık Para, Banka, Menkul Kıymet ve Rezerv İstatistikleri haftalık yurtiçi ekonomi takviminde yer alan diğer başlıklar olarak sıralanabilir. Aynı zamanda, payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 3Ç23 dönemi finansal sonuç açıklama sürecinin devam döneminin solo sonuçlar için 30 Ekim’e ve konsolide sonuçlar için 9 Kasım’a kadar süreceğini de hatırlatalım. Son olarak, Hazineve Maliye Bakanı Şimşek’in hafta başında körfez ülkelerini ziyaret etmesi beklendiğini de not edelim.

Haftalık küresel ekonomi takvimine baktığımızda ise; Salı günü küresel çapta bir çok ülkede açıklanacak olan Bileşik PMI; Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın konuşması; Perşembe günü ECB Faiz kararı ve ABD Büyüme; Cuma günü ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi öne çıkan veriler olarak sıralanabilir. Beklentiler ECB’nin faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini işaret etmekte. Ancak, enflasyon görünümündeki riskler nedeniyle ECB’nin faiz artış ihtimalinin masada kalmaya devam ettiğini ve en azından bu olasılığı canlı tutacak yönde bir sözlü yönlendirme yapılacağını düşünmekteyiz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ