27.04.2024 - Bodrum Besiad - Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği
Bodrum Besiad – Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği

İçeride Ödemeler Dengesi, Bütçe, Piyasa Katılımcıları Anketi; dışarıda ABD Bankacılık Sektörü Gelişmeleri ve Enflasyon Verileri ile ECB kararı izlenecek.

İçeride Ödemeler Dengesi, Bütçe, Piyasa Katılımcıları Anketi; dışarıda ABD Bankacılık Sektörü Gelişmeleri ve Enflasyon Verileri ile ECB kararı izlenecek.

Pazartesi günü Ocak ayı Ödemeler Dengesi; Çarşamba günü Şubat ayı Bütçe Dengesi; Cuma günü TCMB Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kredi notu gözden geçirmesi haftalık yurtiçi ekonomi takviminin öne çıkan başlıkları olarak sıralanabilir. Ocak’ta cari açığın 9,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini; bunun da 12 aylık yıllıklandırılmış cari açık rakamını 51,5 milyar dolara taşıdığını tahmin ediyoruz (2022: -48,8 milyar dolar). Şubat ayı Hazine Nakit Açığını dikkate alarak Şubat ayında bütçenin de yüksek seviyelerde açık vereceğini öngörmekteyiz. Hatırlatmak gerekirse, Hazine Nakit Açığı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 227,0 milyar TL daha yüksek olmak üzere 171,5 milyar TL ile rekor seviyede gerçekleşti. Şubat ayında enflasyon beklentileri tüm vadelerde bozulma göstermişti. Son Piyasa Katılımcıları Anketine göre yılsonu, 12 ay sonrası, 24 ay sonrası ve 5 yıl sonrası enflasyon beklentileri sırasıyla %35,8, %30,8, %18,1 ve %8,8 seviyelerinde. Fitch, yıllık gözden geçirme programına göre Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu güncelleyebilr. Son durum itibariyle, S&P, Moody’s ve Fitch Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin sırasıyla 5 (durağan görünüm), 6 (durağan görünüm) ve 5 (negatif görünüm) kademe altında derecelendirmekte. Payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç22 dönemi konsolide finansal sonuç açıklama süreci 13 Mart itibariyle sona erecek.

Küresel piyasalar açısından Salı günü ABD’de açıklanacak TÜFE ve Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı haftanın en kritik başlıkları konumunda. 22 Mart’taki Fed toplantısı öncesinde açıklanacak son TÜFE’nin aylık bazda %0,4 artışla yıllık bazda %6,4’ten %6,0’a ve çekirdek (gıda ve enerji hariç) TÜFE’nin de aylık bazda %0,4 artışla yıllık bazda %5,6’dan %5,5’e gerilemesi beklenmekte. Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta verdiği mesajlar faiz artış hızının yeniden 50bp’ye yükselebileceği beklentilerini canlandırsa da ABD’de bazı finans şirketlerinin yaşadığı sıkıntılar ve İstihdam Raporunun ekstra enflasyonist bir baskıya işaret etmemesi sonrasında artış hızının 25bp seviyesinde kalma ihtimali öne çıkmaya başladı denilebilir. Ancak, söz konusu beklentilerin nihai seyri açısından Salı günü günü açıklancak ABD TÜFE verilerinin kritik öneme sahip olduğunu belirtelim. ECB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda faiz artışlarına 50bp ile devam etmesine neredeyse kesin gözüyle bakılmakta. ECB Başkanı Lagarde hem bir önceki toplantıda hem de yakın dönemde piyasa ile kurduğu iletişimde bu yönde sinyal verdi. Mart itibariyle bilanço küçültmeye başlayan ECB’nin yapacağı sözlü yönlendirme başta Euro/Dolar paritesinin seyri olmak üzere küresel risk iştahı açısından önemli olacak. Salı günü İngiltere İstihdam Raporu, Çarşamba günü Euro Bölgesi ve Çin Sanayi Üretimi ile ABD ÜFE; Cuma günü Euro Bölgesi TÜFE hafta boyunca yatırımcıların takibinde olacka diğer önemli başlıklar olarak sıralanabilir. Son bir not olarak, ABD’nin 12 Mart Pazar günü itabariyle yaz saati uygulamasına geçeceğini (1 saat ileri alınacak, Türkiye ile saat farkı azalacak) da belirtelim..

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ