25.04.2024 - Bodrum Besiad - Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği
Bodrum Besiad – Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği

İçeride enflasyon; dışarıda ABD İstihdam Raporu izlenecek

İçeride enflasyon; dışarıda ABD İstihdam Raporu izlenecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra gerçekleştirdiği planlı güncellemede Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında “B” olarak korurken, not görünümünü “Durağan”dan “Negatif”e revize etti. Son durum itibariyle, S&P, Moody’s ve Fitch Türkiye’nin kredi notunu (görünümünü) sırasıyla yatırım yapılabilir seviyenin 5 (Negatif), 6 (Durağan), 5 (Negatif) kademe altında derecelendirmekte.

Pazartesi günü açıklanacak olan Mart ayı Enflasyon ve İmalat PMI rakamları yurtiçi ekonomi takviminin en önemli verileri konumunda. TÜFE’nin aylık bazda %2,98 artış göstermesini, buna karşın baz etkileri kaynaklı olarak yıllık TÜFE’nin %55,18’den %51,53’e gerileyeceğini tahmin etmekteyiz. Mart-Aralık 2022 döneminde 10 ay boyunca daralma bölgesinde (50 eşiği altında) kalan imalat PMI, Ocak ve Şubat aylarında 50,1 ile sınırdan da olsa büyüme bölgesinde gerçekleşti. Mart ayı rakamları deprem felaketi sonrası ve yurtdışındaki bankacılık sektöründe yaşanan türbülans döneminde iktisadi faaliyetin nasıl seyrettiğine ilişkin önemli bir gösterge olacak. Bu anlamda, geçen hafta açıklananan Mart ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranındaki düşüşe karşın Reel Kesim Güven Endeksindeki toparlanma karışık sinyaller vermişti. Salı Mart ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve Ocak Finansal Olmayan Kesimin Net Döviz Pozisyonu; Perşembe Haftalık Para, Banka, Menkul Kıymet ve Rezerv İstatistikleri; Cuma günü Hazine Nakit Dengesi haftalık ekonomi takviminde öne çıkan diğer veriler olarak sıralanabilir. Yaklaşan seçimler nedeniyle siyasi gündem de piyasaların yakın takibinde olmaya devam edecek.

Hafta sonu OPEC+ tarafından alınan günde bir milyon varili aşan sürpriz petrol arzı kesintisi kararı hafta başında petrol fiyatlarında önemli bir yükseliş görülmesine neden oldu. Söz konusu karar, küresel talebin beklenenden daha düşük olduğunun bir yansıması olarak yorumlanabilir. Ancak bundan daha kritik olarak, hem ABD’nin Ekim 2022’deki kesinti kararı sonrasında S. Arabistan için ilgili kararın sonuçlarının olacağının söylenmesine karşın benzer bir adımın atılmış olması hem de petrol fiyatlarındaki artışın yakın dönemde enflasyon verilerinde gözlenen düşüş eğilimini riske etmesi küresel fiyatlamalar tarafındaki etkinin sürebileceğine işaret etmekte.

Cuma günü ABD’de yayınlanacak olan Mart ayı İstihdam Raporu haftalık küresel ekonomi takviminin en kritik verisi konumunda. 2-3 Mayıs’taki FOMC toplantısı öncesinde görülecek son İstihdam Raporu olması bu verinin önemini artırmakta. Önceki ay 265 bin kişi artan tarım dışı istihdamın 225 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,6’da yatay kalması; ortalama saatlik kazançlardaki aylık artışın %0,2’den %0,3’e hızlanması ancak yıllık bazda %4,6’dan %4,3’e gerilemesi beklenmekte. Verinnin beklentilerden daha güçlü bir görünüm sergilemesi Fed’e yönelik faiz artırım beklentierini destekleyebilir. Ağırlıkla hafta başında olmak üzere küresel çapta birçok ülkede açıklanacak olan İmalat PMI rakamları da haftalık veri takviminde yer alan bir diğer önemli veri konumunda. Cuma günü ABD, Avrupa ve İngiltere piyasaları Kutsal Cuma nedeniyle, Pazartesi- Çarşamba günleri de Çin piyasaları Ching Ming Festivali nedeniyle kapalı olacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ