İçeride Bütçe Dengesi ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, dışarıda Euro Bölgesi TÜFE izlenecek
Ramazan Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasalar Perşembe yarım gün açık, Cuma ise kapalı olacak. Pazartesi Mart ayı Bütçe
Dengesi; Çarşamba günü Nisan ayı Tüketici Güven Endeksi ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi haftalık yurtiçi ekonomi
takviminde öne çıkan veriler konumunda. Bütçe geçen yıl Mart ayında 69,0 milyar TL açık vermişti (Şub.23: -170,6 milyar TL).
Bütçe dengesinin öncüsü olan Hazine Nakit Dengesi Mart ayında geçen aynı ayına kıyasla 8,6 milyar TL daha düşük olmak
üzere 32,0 milyar TL açık verdi. Bütçe dengesinde de benzer bir eğilim gözlenmesi beklenebilir. Mart’ta Tüketici Güven
Endeksi aylık bazda %2,9 düşüşle 80,1’e gerilemişti. Mart ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketine göre yılsonu, 12 ay sonrası, 24 ay sonrası ve 5 yıl sonrası enflasyon beklentileri sırasıyla %37,7, %31,6, %17,9 ve %9,0 seviyelerindeydi. Hafta başında Hazine’nin gerçekleştireceği ihraçlara ek olarak (Pazartesi: 6 yıl vadeli değişken kuponlu devlet tahvili; Salı: 5 yıl vadeli sabit kuponlu & 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvilleri); Pazartesi günü Mart ayı Konut Satışları ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu; Salı günü Konut Fiyat Endeksi; Perşembe günü haftalık para, banka, menkul kıymet ve rezerv istatistikleri hafta boyunca izlenecek diğer veriler olarak sıralabilir. Yaklaşan seçim tarihi nedeniyle yurtiçi piyasaların siyasi gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğini de not edelim.
Haftalık küresel ekonomi takviminde Salı günü Çin 1Ç23 dönemi ekonomik büyüme ve İngiltere İstihdam Raporu; Çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere TÜFE ile ABD Bej Kitap; Perşembe günü ECB Toplantı Tutanakları ve ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ile Cuma günü küresel çapta birçok ülkede açıklanacak olan Bileşik PMI piyasaların takip edeceği veriler olarak sıralanabilir. Yılbaşı itibariyle yeniden açılan Çin Ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %3,9 büyüdüğü tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde TÜFE’nin Mart ayında aylık bazda, geçen ay olduğu gibi, %0,9 artışla yıllık bazda %6,9’da; çekirdek TÜFE’nin ise yıllık bazda %5,7’de yatay kalması beklenmekte. İngiltere’de ise TÜFE’nin aylık artış hızının %1,1’den %0,5’e yavaşlaması, yıllık bazda da manşet rakamlarda %10,4’ten %9,8’e ve çekirdek rakamlarda %6,2’den %6,0’a gerilemesi öngörülmekte. Almanya’da geçen ay aylık bazda %0,3 oranında düşüş gösteren ÜFE’nin bu ay da aylık %0,9 düşüş göstereceği; bunun da yıllık ÜFE’yi %15,8’den %9,6’ya çekeceği tahmin edilmekte. Fed’in 2-3 Mayıs’taki bir sonraki toplantısında 25bp artışa giderek faiz artışlarına ara vermesi beklenirken, bu toplantı öncesinde Bej Kitap’tan ABD ekonomisine ilişkin gelecek mesajlar da yatırımcıların odağında olacak.