BESİAD, “KADIN HER YERDE” PANELİ İLE “KADINA ŞİDDETİ DURDURUN !” DEDİ!
Bodrum esnaf ve iş insanlarının sosyalleşmesi, örgütlenmesi ve iş dünyasına yönelik geliştirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulan ve bu vizyon ile faaliyetlerine devam eden Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD), geleneksel üye buluşma toplantısında bu kez ekonomi yerine sosyal bir konuyu mikrofona taşıdı.
Mart Ayı’nın en önemli günlerinden olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “KADIN HER YERDE” başlıklı bir buluşma toplantısı düzenledi. Elvan Duman Bilgin’in moderatör olarak katıldığı, eğitim alanında Muğla Sıtkı Kocman Üniversitesi akademisyen girişimci ve yazar Prof.Dr Nazan Demir, eğitimci, yazar ve siyasetçi Nuran Yüksel, Emekli Hakim Özen Yakar, sağlık sektöründen Acıbadem Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meral Candan Sözer, genç yaşta motosikletiyle dünyayı dolaşan ve aynı zamanda eğitimci olan Gülşah Merve Yüksel ve sanatçı Zeynep Casalini’nin konuşmacı olarak katıldığı panel yaklaşık 2 saat sürdü.
Açılış konuşmasını yapan BESİAD 12. Dönem Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, istatistiki bilgiler ile kadın cinayetlerine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. 2021 yılında 367 Kadının öldürüldüğünü söyleyerek sözlerine başlayan Nazlıoğlu, 134 kadının silahla, 93 kadının kesici aletle, 31 kadının da boğularak öldürüldüğünü belirtti. Kullanılan ateşli silahların %83,9 unun ruhsatsız olduğuna dikkat çekti.
OECD Ülkeleri arasında Türkiye’nin kadına uygulanan şiddetin en yaygın olduğu ülkelerden biri olduğunu da dile getiren Neslihan Nazlıoğlu; “Toplumsal cinsiyet eşitsizliği açısından 2021 yılının çok iyi değerlendirilmesi ve raporlanması gerekiyor. Kadına şiddetin önlenmesinde şiddet uygulayanlara en ağır cezaların verilmesinin yanı sıra, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verilmeli. Ülkemizde cinsiyetçi söylemeler de cinayetleri körüklüyor. İstanbul Sözleşmesinden aniden çekilmemiz canileri adeta daha da cesaretlendirdi. Cinayetlerin sayısal olarak oranlarına baktığınızda durum daha da içler acısı. Cinayet mekanlarına baktığınızda kadınların %72.8’i evlerinde gerçekleşmiş. Maktullerin %58.5’i evli, %16,1’i de boşanmış kadınlardan oluşuyor.
Kadın olarak, Anne olarak, İş kadını olarak, bir STK’cı olarak bütün platformlarda kadın komisyonlarının, kadın komitelerinin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlara bu yetki ve ayrıcalığın verildiği bu komisyon ve komiteler, aslında o yetkiyi verdiğini zanneden kişilerin zihniyetlerinde aslında eşitsizlik barındırıyordur. Çünkü erkek komisyonları yok. Neden kadını bu şekilde sınıflandırıyorlar ki?
Bizim bu ayrıcalıklara ihtiyacımız olmadığını, önce medeni kanunun kabulü ve Ulu Önder Atatürk 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı vererek ortadan kaldırmıştır. Erkek komisyonlarına, komitelerine ihtiyaç olmadığı gibi, kadın komisyonlarına da ihtiyacımızın olmadığını düşünüyorum.
diyerek konuşmasını tamamladı.
Neslihan Nazlıoğlu’nun ardından mikrofonu alan emekli Hakim Özen Yakar da görevli olduğu süre içerisinde tanık olduğu davalardan örnekler vererek yaptığı konuşmasıyla dinleyenleri etkiledi. Sonrasında sırasıyla Prof. Dr. Nazan Demir, Zeynep Casalini, Nuran Yüksel, Gülşah Merve Yüksel ve Op.Dr. Meral Candan Sözer de konuşmalarını tamamladılar. Yaklaşık 70 üyenin katılımıyla Zest Exclusive Hotel’de gerçekleşen panelin sonunda konuşmacılar ve katılımcılar, kendi aralarında günün değerlendirmesini yaptılar.