Arıcılara Kovan Desteği
BESİAD’lı iş insanları Karaova Bölgesinde 19 Ağustos’ta meydana gelen yangında arıları ile birlikte 30 kovanı yanan Yeniköy Mahallesinden çiftçi Yılmaz Öztürk’e kovan desteğinde bulundular.
Karaova Bölgesi Yeniköy Mahallesinden çiftçi Yılmaz Öztürk’e BESİAD’lı iş insanlarından arıcılığa devam edebilmesi için kovan desteği geldi.
Bu sabah Mumcular Merkez’de bir araya gelen BESİAD başkanı Engin Kaplan ve üyeleri Erdem Çakırca , Musa Berkay Şahin ve Hakan Haktan tarafından icat edilen Arı Dostu Akıllı Petek adı verilen 5 akıllı kovan ile birlite toplam 30 arı kovanını Yeniköy’de çiftçi Yılmaz Öztürk’e teslim ettiler.
Kovan teslimi öncesinde konu ile ilgili görüştüğümüz BESİAD Başkanı Engin kaplan, önerinin kendilerine dernek üyesi Mehmet Tosun tarafından getirildiğini söyledi. Kaplan “ Mehmet Tosun’dan gelen öneri doğrultusunda üyelerimizin bulunduğu ortak whatsapp gurubundan yaptığımız kampanya neticesinde 33 dakikada 30 kovan bağışı topladık. Mehmet Tosun’a ve duyarlılıkları için üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bölgede yaşanan yangın felaketinden sonra en azından bir çiftçimizin sorunu5 yeni sistem kovanı bal üreticisi Yılmaz Öztürk’e teslimi eden BESİAD Başkan Yardımcısı Neslihan Nazlıoğlu, 3 genç girişimciye ait yeni sistem kovanlarla ilgili olarak “2011 yılında temelleri atılan TÜSİAD’ın üniversite öğrencilerine, yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla Bu Gençlikte İŞ Var projesi kapsamında olan arı dostu akıllı petek sistemime sahip kovanları da BESİAD olarak başlattığımız kampanyaya dahil ettik. Hem yangında mağdur olan bal üreticimize hem de genç girişimci öğrencilerimize destek olmuş olduk. 30 arı kovanını çok kısa sürede temin etmemize destek olan tüm üyelerimize ayrıca çok teşekkür ediyoruz. “ dedi.nu çözmüş olmaktan dolayı da son derece mutluyuz” dedi.
Arı Dostu Akıllı Petek Türkiye’de İlk Kez Bodrum’da…
Önerinin ve projenin sahibi olan Mehmet Tosun, kendisinin de Yeniköylü olduğunu ve yaşanan yangından sonra muhtar Muhammet Işık ile birlikte yangında hasar gören bölgeyi dolaşırken Yılmaz Öztürk’ün mağduriyetine tanık olduğunu ifade etti. Tosun konuşmasına şöyle devam etti “Yangın Sonrası muhtarla birlikte buraları gezmeye geldiğimde bal üreticisi olan Yılmaz kardeşimizin 30 kovanının yandığını öğrenince derneğimizin bu tür sosyal sorumluluk projelerinde de ortaya çıkmasını, öne geçmesini isteyen bir üyesi olarak Engin başkanımla temasa geçtim. Sağ olsun kendisi de bu işin için bir kampanya düzenledi. Böylece çok bürokrasiye takılmadan içlerinde 5 adet bal verimi yüksek kovanlar da olmak üzere 30 kovanı çiftçi kardeşimize teslim etmek üzere buradayız. Ben kendilerine duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyorum. En azından Yılmaz arkadaşımız bürokratik işlerle uğraşmadan kovanlarına kavuşmuş oldu. Bir ay sonra da bal üretmeye başlayacak. BESİAD üyelerinin sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldıklarını göstermesi açısından çok önemli birTÜSİAD ‘ın Bu Gençlerde İş Var Projesi kapsamında ürettikleri Akıllı Kovan projesi ile ikincilik ödülünü alan Erdem Çakırca , Musa Berkay Şahin ve Hakan Haktan da kovanların tesliminde hazır bulundu. Proje ortaklarından Hakan Aktan arıların yeni nesil kovanları ihtiyaç duyduğunu gördüklerini, geleneksel arıcılık yöntemlerine karşın yeni bir yöntem geliştirmeye karar verdiklerini ve amaçla Honey Pull adını verdikleri yeni kovalar geliştirdiklerini kaydetti. Aktan “Bu sistem sayesinde arı her sağım sonrası yeniden petek yapmak zorunda kalmıyor. Çünkü bir kilo petek yapabilmek için arılar 25 kilo bal üretmek zorunda kalıyor. Bizim ürettiğimiz kovanlarda peteklere hiçbir şekilde dokunulmuyor, sadece ortadaki katmanı yukarı çektiğinizde otomatik olarak en doğal haliyle bal elde edilmiş oluyorsunuz. Daha yüksek verimli bal temini sağlanmış oluyor. “ dedi.
Kovanları teslim alan bal üreticisi Yılmaz Öztürk, BESİAD üyelerine düzenlemiş oldukları kampanya ve bu kampanyada kendisine hediye edilen 30 kovan için tüm destekçilere teşekkür etti. proje oldu. Her birine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.